Graditeljska nagrada dvorcu Almásy

 

Dvorac Harruckern-Wenckheim-Almásy, okružen prekrasnim zelenim perivojem, nalazi se u povijesnom centru gradića Gyule. Bio je jedan od mnogih mađarskih dvoraca koji su bili opustošeni i nacionalizirani nakon Drugog svjetskoga rata.

Ovaj je nekih pola stoljeća služio kao dječji vrtić, a od 2000. godine je zjapio prazan, sve do 2011., kad je napravljen projekt njegove sveobuhvatne obnove. Radovi su počeli 2014. Najveći je problem predstavljalo propadanje usljed vlage jer je dvorac izgrađen na močvarnom tlu.

Nakon opsežnih arheoloških i rekonstrukcijskih radova, taj barokni građevinski kompleks, koji datira iz 18. i 19. stoljeća, ponovno je dostupan i pretvoren u interaktivan izložbeni prostor, gdje zahvaljujući najsuvremenijim tehničkim rješenjima oživljava povijest života plemića i njihovih kmetova do najsitnijih pojedinosti.

Monumentalni restauratorski pothvat obnove dvorca s popratnim centrom za posjetitelje prepoznali su stručnjaci državne Zaklade za graditeljstvo i građevinsko-investicijskoj tvrtki koja ga je izvela dodijelili godišnju strukovnu nagradu.