“Elanov” alpski muzej skijanja

 

Slavni proizvođač skija i skijaške opreme “Elan” nizu je uspješnih aktivnosti dodao i onu muzejsku. U mjestu čije je ime pronio svijetom – Begunju na Gorenjskem, otvorio je stalni izložbeni prostor. Tu predstavlja 70 godina vlastite povijesti te povijesti alpskog skijanja u Sloveniji i njegove dosege širom svijeta.

Muzej je otvorio švedski skijaški prvak i najbolji skijaš svih vremena Ingemar Stenmark, koji se od svoje 13. godine tijekom cijele karijere natjecao upravo na “Elanovim” skijama. Neke od izloženih skija pripadaju njegovom velikom protivniku na bijelim stazama, a u privatnom životu prijatelju, Bojanu Križaju, prvome skijašu u povijesti koji je za Sloveniju osvojio Svjetki kup 1980. godine.

Kao jedna od najprepoznatljivijih tvrtki nastalih nakon Drugog svjetskog rata, “Elan” zauzima posebno mjesto u slovenskom društvu i dio je nacionalnog ponosa. Njegove su inovacije mijenjale razvoj svjetskog skijanja. S obzirom da također proizvodi brodove, avione, vjetrenjače za vjetroelektrane i opremu za teretane, muzej će imati više odjela.

Dio “Elanovih” proizvoda, tehnoloških rješenja, fotografija i dokumenata stigao je i do Hrvatske. Postav je odabrao kustos Tehničkog muzeja Slovenije Vladimir Vilman za istovrsni zagrebački muzej Nikola Tesla. Ondje se do kraja siječnja 2019. može pogledati izložba “S Elanom do zvijezda”.