Praktična arhitektura kralja Kinija

 

Linderhof, Herrenchiemsee, a pogotovo bajkoviti Neuschwanstein, koji je poslužio kao inspiracija za zaštitni znak kompanije američkog oca crtanih filmova Walta Disneya – mnogi dobro poznaju sve te dvorce Ludwiga Drugog Bavarskog, u narodu od milja zvanoga Kini.

No taj se osebujni njemački vladar (vladao je od 1864. do 1886.), poznat po golemim graditeljskim apetitima, nije ograničio samo na ta bajkovita zdanja. Gradio je on i tvornice, zgrade za industrijske izložbe, muzeje, koncertne i kazališne dvorane. Neki su od tih objekata sačuvani do naših dana.

Sada Pinakoteka moderne u Münchenu prvi put izlaže svu raznolikost građevinskih objekata podignutih pod ravnanjem ovoga kralja-graditelja. Izložba naslovljena “Kraljevski dvorci i tvornice” s podnaslovom “Ludwig II. i arhitektura” organizirana je povodom 150. obljetnice minhenskog Tehničkog sveučilišta.

Petstotinjak izložaka svjedoči o tome da je kralj Kini u svakoj prigodi promicao trgovinu i obrt – od pivovara do klaonica. Među njima su i nacrti nekih nerealiziranih projekata. Mogu se vidjeti do 13. siječnja 2019.