Virtualni Oktoberfest 

 

Kakvo razočaranje za ljubitelje pivskoga slavlja iz cijeloga svijeta, da i ne spominjemo brojne građane Münchena, koji su se navikli u 16 dana od kraja rujna do početka listopada okupljati na Oktoberfestu! Mjesecima unaprijed morali su osloboditi mjesto za taj događaj u svojem kalendaru, ali ovaj put – uzalud. Koronavirus pomutio je ove godine planove i pivopijama. Glavni događaj bavarske rane jeseni je otkazan.

Kako se za gotovo sva okupljanja na svijetu u nevolji izmišljaju virtualne inačice, tako je bilo i u ovome slučaju. Na Internetu se pojavio niz stranica koje nude iskustvo Oktoberfesta iz vlastitog naslonjača: primjerice njemački Bavarian Beer Vacations (Bavarski pivski praznici) ili kanadski A Virtual Oktoberfest Experience with a German Expert (Virtualno iskustvo Oktoberfesta s njemačkim stručnjakom).

Nadomjestak svoje vrste osmislio je i jedan mladac iz glavnoga grada pokrajine Bavarske, zapravo bliži stvarnosti, jer valja fizički doći do mjesta polaska. A onda slijedi virtualni let iznad krovova, ulica i dvorišta Münchena, koji završava na sablasno praznom sajmišnom prostoru, gdje se inače održava glavni dio Oktoberfesta. Slaba je utjeha taj “balon iluzija” putnicima početnicima, ali povratnici koji su već prije kušali draži pivske svetkovine znaju da ih čeka siguran užitak prvom sljedećom prilikom, kad globalni “biergarten” ponovno otvori vrata.