Pervanovi anđeli putuju

 

“Neka za početak ovi anđeli ujedine ljude iz Zadra i iz Splita i krenimo zajedno širiti ono što imamo po Hrvatskoj i svijetu”, rekao je Ivo Pervan prilikom otvorenja svoje izložbe “Anđeli” u zadarskoj crkvi Sv. Donata zadnjeg rujanskog dana 2020. Popularni splitski fotograf, vičan najširem rasponu tema, posebno mjesto u svojem stvaralaštvu daje hrvatskoj baštini, a nekako najprisniji odnos ima prema Dalmaciji, koju osjeća u žilama.

Kad ga neki motiv posebno zaokupi, prirodno ga povede na put dokle god se ponavlja toliko da iznova budi umjetnički žar. Anđeli su ga tako doveli u mnoge kutke Europe, pa i dalje. Tražio ih je po crkvama, fasadama, krovovima i pročeljima… A to je putovanje počelo još prije dvadesetak godina, o čemu su svjedočile prethodne izložbe u raznim gradovima Hrvatske.

Ovi zadarski anđeli ostaju u tako im primjerenom ambijentu – jednoj od najljepših srednjovjekovnih katedrala na jadranskoj obali – do kraja listopada. A tada svakako nastavljaju svoj put, šireći mir i dobro. Jer, kako je poručio: “Što li nam je potrebnije, nego dobrota i pozitiva koju anđeli šire oko sebe?”