Budimpeštanski Robo-cafe

“Enjoy Budapest Café” izvana izgleda kao bilo koji drugi kafić, no ondje kao da smo zakoračili u budućnost: goste poslužuju roboti. Njima se može i upravljati, ili se samo poigrati.

 

U znanstvenofantastičnim filmovima već smo se nagledali robota, ali se u ovome kafiću možemo susresti s njima i u stvarnosti. Na ulazu goste dočekuje simpatični majušni Pepper, koji zanosno trepće svojim velikim okruglim očima. Goste pita za ime i dob, zabavlja ih oponašajući različite zvukove, a po potrebi izvodi i rock glazbu. Narudžbe pak prima drugi, nešto viši od njega, koji neprekidno koluta crvenim svjetlećim kuglama što ih ima umjesto očiju, a isporučuje ih treći, malo manje sofisticiran stariji model, koji se kreće pravocrtno, te sagiba i pruža ruke prilično uglatim pokretima. Ako netko stane pred njega, uljudno ga zamoli da se makne.

Zapravo, ovaj kafić u ulici Prater u budimpeštanskom VIII. kvartu jedna je vrsta izložbenog salona sa sedam većih i devet manjih robota, a svakoga od njih smijete isprobati, ne biste li se uvjerili kako zapravo rade. Dosta ljudi zazire od ovakvoga kontakta i cilj je vlasnika tvrtke za razvoj softvera razbiti tu neugodu. On na taj način pokušava posebice djeci, generaciji budućnosti, približiti robotiku i programiranje.

Netko bi pomislio kako roboti kradu posao jadnim konobarima, ili da su tu upravo zbog nedostatka radne snage s kojom Mađarska muku muči, ali i jedni i drugi bili bi u krivu. Jer kafić “Enjoy Budapest” samo je jedan od pojavnih oblika koncepta IT tvrtke “E-Szoftverfejlesztő”, čiji stručnjaci razvijaju integrirane sustave, uključujući i umjetnu inteligenciju. Kafić je osnovan kako bi se još više resursa usmjerilo na istraživanje i razvoj.

Njezin direktor TIBOR CSIZMAZIA kaže: “Ovi su roboti već sad u određenom pogledu korisni, no puno je od toga važnije da su zabavni! Čovjek svakako može donijeti kavu koju smo naručili, ali koliko je zanimljivije kad je donese robot? Uz to, kad je velik promet, doista pomaže, jer osoba koja radi na šanku samo na njega stavi naručeno jelo i on ga nosi gostu.”

Nasuprot filmskim tlapnjama o robotima koji se otmu i na kraju preuzmu kontrolu nad našim životima, on je siguran da su oni u stvarnosti tu samo da nam pomognu… Bar u ovoj fazi razvoja tehnologije, usmjerene ka istraživanju umjetne inteligencije.