440 godina Kobilarne Lipica

 

Lipica je najstarija europska ergela, važna unutar cjelokupne srednjoeuropske prirodne i kulturne baštine. Povijest samih lipicanaca usko je povezana s dinastijom Habsburga i vremenom kad su konji imali važnu stratešku ulogu u Austrougarskome carstvu. Sama priča o Lipici počinje u 16. stoljeću, kad je napuštena ljetna vila postala dvorska ergela. A pasmina lipicanskih konja počela se posebno cijeniti u novije doba, kad su se iskazali kao vrlo suradljivi i raspoloženi za najsuptilnije vidove dresure.

Posjet slovenskoj Kobilarni Lipica danas podrazumijeva kompletan doživljaj cijeloga mjesta. Ulaznica jamči neograničen boravak na području uzgajališta konja unutar radnoga vremena, obilazak najstarije staje Velbance i upoznavanje svih klasičnih linija lipicanskih konja. Često ima i dosta ždrebadi, koja su posebno zanimljiva jer su tamna, a tek kasnije im dlaka dobije karakterističnu snježnobijelu boju.

Obilazak same ergele uključuje i mogućnost doživljaja osobnog iskustva jahanja lipicanaca uz pomoć stručnjaka, gledanje nastupa klasične škole jahanja i obilazak Muzeja Lipikum. Tu je i pristup povijesnoj gradskoj jezgri s dvorcem i Kraškoj kući, te crkvama, parkovima i ostalim znamenitostima Lipice, kao što su ledenjak, fontana, primjeri suhozida…