14. UltraBalaton

 

Zacijelo najpopularniji međunarodni sportski događaj u Mađarskoj 2020. je 14. “NN UltraBalaton”. Riječ je o utrci u kojoj ravnopravno sudjeluju profesionalci i rekreativci, samo moraju u jednom krugu optrčati cijelo “blatno jezero”. To je najduža trkaća staza u Srednjoj Europi i može se prijeći na razne načine: pojedinačno, u štafeti, trčanjem ili biciklom.

Krajnji je cilj organizatora pobuditi interes kod što većeg kruga ljudi da se i izvan maratonskih terena pripremaju 364 dana u godini za ovaj jedan, kad se mogu iskazati svojim najboljim rezultatom. Ako je dobar, svakako će ga nastojati zadržati ili još poboljšati; ako pak podbace, imaju dodatni motiv za usavršavanje. Inače, pravila predviđaju i prednatjecanje, pa je uvjet za sudjelovanje prolaz kroz barem jednu kvalifikacijsku utrku s punom dužinom staze oko jezera. To se može pokušati najviše dva puta u jednoj godini.

Za samo natjecanje zainteresirani se moraju prijaviti bar dva tjedna unaprijed. Također mogu imati i pomagača, a on ih može pratiti i biciklom, ili bilo kojim drugim vozilom koje ne ispušta otrovne plinove. Na kraju svaki sudionik dobiva jedinstvenu medalju za sudjelovanje unutar razine postignutog vremena, s ugraviranim vlastitim portretom.