Ochen Toni

 

Tijekom Oktoberfesta od 17.9. sve do 3.10. na određenim mjestima u Münchenu slavi se svake godine, kao nigdje drugdje na svijetu. Festival piva privlači stanovnike iz regije, ali i goste iz najudaljenijih zemalja, da se zabave na najsuvremenijim atrakcijama u lunaparku, da kušaju sve vrste minhenskog piva, ili bolje upoznaju bavarske običaje. A ponekad se neočekivano susretnu oči u oči – sa volom.

 

Autor: Robert Fuchs

Snimatelj: Otto G. Hoffmann

 

ochsen-toni2

Već na samom početku pivskog festivala postoji jedno osobito zbivanje: obilazak šatora-točionica. Svi se voze minhenskim centrom u raskošnim kočijama, a turisti i domaći zadivljeno ih promatraju.

Svaku kočiju vuče konjska zaprega – osim jedne u koju je upregnut vol. Ime mu je Toni.

Volovska zaprega pravi je ukras cijele povorke! Svejedno je tko sjedi na kočijaškom mjestu, glavno je da poštuje tempo i da uz njih stupa njihov šef Anton Westermeier.

A nedaleko odavde, u Holledau, na sočnome pašnjaku, četiri vola pasu posve opušteno. Pogotovo onda kada vlasnik ima vremena za maženje i tetošenje. ANTON WESTERMEIER pokazuje jednog po jednog: ˝Na prvi su pogled svi jednaki, pogotovo sprijeda. Ovo je

Jackerl, naš najstariji vol. Ovo je Bertl, to je najmlađi. A onaj straga je Lukas, koji je nastupao u filmu Wiki i snagatori˝.

Dakle, proslavio se kao filmska zvijezda. Ali i u stvarnom životu je volu najvažnije da čovjek razumije njegov jezik, tvrdi ANTON: ˝Vol mi već kad ga kupam kaže je li voda prevruća ili prehladna ili mu je mlaz vode prejak. Jer ako mu to godi, on rado glumi, digne repić i glavni je.˝

A ako mu nešto nije po volji, svine repić između nogu i … karakterističnu napravi kretnju… To samo moramo razumjeti!˝

I tijekom boravka kod strica Benedikta u susjedstvu, mi laici pokušavamo razumjeti nijemi jezik volova. Možda otresito držanje upućuje na ˝neraspoloženost˝? Ma, nemoguće…

ochsen-toni1
˝Nestašni su naši volići˝, objašnjava nam dalje stručnjak ANTON. U svakom slučaju postoji svojevrsna ljubomora i zavist. Ima, dakle, u volova izrazito ljudskih osobina!

Lukas odmjerenim korakom ide na posao – ništa ne kvari našem ljepotanu raspoloženje, a još manje apetit. Tako bar mi tumačimo Lukasove postupke!

Razumijemo i to da se Benedikt unatoč svojem jezičnom znanju, često mora boriti s volom koji je težak cijelu tonu. I mora sve riješiti prijateljskim uvjeravanjem.

U blizini dogovorenog mjesta čekaju kola kojima turističke skupine mogu obilaziti okolne znamenitosti. Često starije osobe vole zabilježiti te prizore jedinstvenim snimkama za uspomenu.

Stric Benedikt se prisjeća: ˝Jako su se nekoć oko ovih životinja svađali težaci – vrlo često žene, jer su muškarci bili u ratu. Baka je morala voditi brigu o volovima I kravama. To mi svaki puta pričaju ljudi kada vide volove. Svatko tko ih poznaje veseli se kada osjeti miris vola, jer mirišu nekako drugačije. A kad naiđe kakav stariji seljak, pozdravlja šeširom i kaže: ´Prokletstvo, sve je baš kao prije!´ I baš mi se to sviđa˝.

ochsen-toni3

Čim se postigne željeni tempo, to je najbolji ˝lijek˝ volovske spasilačke službe za Antona Westermeiera, koji se prije 20 godina razbolio zbog prevelike opterećenosti. Liječnik mu je tada propisao strogi odmor. ˝Lijepo ćeš nekoliko tjedana ostati kod kuće, rekao mi je liječnik˝, smije se on. ˝Dobro ćeš se odmoriti i šetati s psom. A uopće nisam bio raspoložen za šetnju s psom. Pa sam kupio dva malena vola i dresirao sam ih da voze u zapregama. Pitali su me: ´Zašto se time baviš?´ A ja sam im odgovorio: zato što želim jahati u Münchenu za Oktoberfest.˝

San je ostvario 1993. U paradi ˝Narodne nošnje i povorke strijelaca˝. Od 2009. Godine njegova je zaprega redovit sudionik svečane ˝gostioničarske parade i povorke˝. Za njega nema ljepšeg hobija, jer svaki vol ima svoju ćud. Ako je netko dugo vremena uz vola, odmah zna je li zadovoljan ili mu možda upravo danas nešto nije po volji.

Anton posve jednostavno i smireno opisuje svoju sreću! U međuvremenu, iako je umirovljen, uputio se ujesen sa svojom zapregom na svoj redoviti cilj: Oktoberfest. U kalendaru su posebno označeni njegovi svečani dani jahanja.