Otkriće antičkog mozaika u Izoli

 

anticni-mozaik-v-izoli-3

 

U izolskom zaljevu još u prvom stoljeću prije Krista bilo je pristanište. I to za veće lađe, koje su mogle utovariti više od tisuću amfora maslinovog ulja, vina ili drugih vrijednih tereta.

Uz more se nalazila i raskošna vila, popločana mozaicima, što su inače djelomično otkriveni još prije nekoliko desetljeća. Ali ovoga je ljeta otkriven u cijelosti i vidjelo se da je u stvari veći.

Zbog slijeganja tla i utjecaja mora arheolozi su ga propisno zaštitili. To je deset puta manji prikaz mozaika, što će ga podići i pripremiti za prenošenje u restauratorske radionice u Ljubljanu. Prelijepljen je gazama, a fragmenti se moraju oprezno odrezati i poštovati uzorke, jer svaki dijelić mozaika je važan.

Voditeljica restauratorsko konzervatorskih zahvata Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije MARTINA LESAR KIKELJ upućuje nas: ˝S obzirom da se doista ne smije dogoditi da se fragmenti na pločama pomiješaju, imamo sistem koji to onemogućuje.˝

Originalni mozaici će se vratiti u Izolu, za njih će biti sagrađena primjerena podloga i nadstrešnica. IRENA LAZAR, voditeljica projekta s Instituta za arheologiju Sveučilišta u Primorskom kaže: ˝Mozaici će biti izravnani, na novim površinama, a istovremeno ćemo restaurirati ostatke temelja prostora vile na način da kompleks u cijelosti zaživi.

Sveučilište u Primorskom za oživljanje arheološkog parka pribavilo je 1.200.000 eura europskih sredstava. Spomenik žele približiti posjetiteljima, a u tu će svrhu biti organizirano i multimedijsko predstavljanje na više jezika.