Medienblock, izložba umjetničke budućnosti

 

richard-kriesche-ausstellung-2

 

Richard Kriesche iz Graza jedan je od najistaknutijih predstavnika medijske umjetnosti u Austriji. Sad izlaže u Novoj galeriji u Grazu, gdje je prikazan razvoj medijske umjetnosti.

˝Umjetnost iz galerijskih prostora projiciranih u svemiru – ArtSat, Aremir – ide u medicinu, u dječju kliniku, u zatvor Karlau… Surađivati, recimo, s centrom Joanneum Research potiče razvoj duha koji daje temelje novog modusa spoznaje, a koji će radikalno promijeniti umjetnost˝, kaže RICHARD KRIESCHE.

Kako to? Legendarni videospot jedne tvornice cipela za modu 1970-ih možda će bolje približiti umjetnčko stajalište prosječnom gledatelju. Ili primjer jednog projekta u kojem je Kriesche odredio da industrijski roboti rade kao umjetnički producenti. U projektu Austromir, signali iz svemira izrađuju skulpturu. Na izložbi je i fotoakcija jedne londonske galerije koja ovjekovječuje Johna Lennona i spot njegove najizvođenije pjesme ˝Imagine˝.

U svakom slučaju, posjetitelji mogu vlastitim očima provjeriti, jer izložba ˝Medienblock˝ s težištem na žestokoj promjeni medija i umjetnosti ostaje otvorena do 2. Listopada 2016.