Izložba ˝Postojnska jama kras˝

Postojna je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Sloveniji, svakako zbog najveće pećine klasičnog krša i najposjećenije na svijetu. To je zapravo dugi sustav od povezanih jama, dug 20.570 metara. Stvoren je erozijom rijeke Pivke, čije su vodene mase tijekom dva milijuna godina krojile njezinu unutrašnjost.

Prve i najzanimljivije rovove otkrio je 1818. godine Luka Čeč, koji se smatra osnivačem slovenske speleologije. Od tada je neprekidno dostupna javnosti. 1872. postavljene su željezničke tračnice za obilazak podzemnim vlakićem, a 1884. uvedeno je električno osvjetljenje. Dugo je zasluga za veliko otkriće pripisivana postojnskom okružnom blagajniku Löwengreifu, koji ga je razglasio, no današnjim posjetiteljima je to manje važno od nezaboravnog doživljaja, za koji u pravilu treba odvojiti cijeli dan.

Naime, nakon lutanja atraktivnim podzemnim svijetom, vrijedno je zadržati se ispred pećine i pogledati stalnu izložbu o njezinim geološkim, povijesnim i prirodnim tajnama. Čovječja ribica je svakako najpoznatiji, ali nikako jedini dokaz dobro skrivenog životinjskog svijeta toga jedinstvenog ekosustava.