Zeleni pojas spaja Istok i Zapad

 

Grün Band. Upravo tako, dvjema jednostavnim riječima, koje neposredno i slikovito prizivaju njegovo pravo značenje – nazvali su ga njemački ekolozi kad su prije 30 godina krenuli u njegovu realizaciju. Zamisao o prirodnom zelenom pojasu, koji će spajati nekad neprirodnim političkim podjelama razdvojen istok i zapad Europe, stigla je s padom Berlinskog zida. I danas je tu, proteže se duž tisuću i pol kilometara nekadašnje granice između Istočne i Zapadne Njemačke, u okrugu Coburg na nekih 250 km od Münchena.

Sigurno je da mlađi ljubitelji prirode, rođeni nakon “olovnih godina” hladnoga rata, teško mogu zamisliti kako su u toj zelenoj oazi nesputanog života prirode izvan urbanih središta nekad stradavale stotine ljudi u bijegu pred mrskim im komunističkim režimom. Pojas smrti postao je polje života.

Tako je planski stvoren biotop čija se mreža širi nadaleko po cijeloj zemlji, te je tako i simbolično spaja korijenjem biljaka i putevima životinja. Ekolozi koji se o njima svakodnevno brinu postavili su novi cilj: oformiti jedan neprekinuti “Zeleni pojas” od Baltika do Bavarske šume.