Domžale, svijet kukaca

Da biste posjetili najveću stalnu izložbu kukaca u Srednjoj Europi, morate se otputiti u središte Slovenije, u Gorenjsku. Gradić Domžale, nedaleko od glavnog grada Ljubljane, krije taj neobični biser prirodoslovne baštine, za čije su postojanje zaslužni neki od vodećih svjetskih entomologa amatera. Svi su oni pridonijeli impresivnom broju od pedeset tisuća prikazanih insekata.

Smješten na samo pet minuta hoda od mjesne željezničke i autobusne postaje, izložbeni prostor je mudro raspoređen: tri vitrine u predvorju prikazuju unutrašnjost cvjetne livade, potom slijedi planinska livada i listopadna šuma. Tu su i nastambe mrava, termita, pčelinjaci… Među leptirima, skakavcima, bogomoljkama i svakojakim zanimljivim bubama, predstavljeni su i najveći primjerci od 40 milijuna kukaca dosad poznatih u svijetu, među kojima su slovenski Yamamaj i Velika sova, endemi poput egipatskog skakača i zmaja, a tu je i pripitomljeni hrušt Simon. Posebno mjesto pripada predatorima koji se hrane insektima, poput određenih vrsta ptica, lisica, ježeva, gmazova i vodozemaca.

Dio je to edukativne kampanje za održanje prirodne ravnoteže, kaže STANISLAV GOMBOC, strastveni kolekcionar i autor zbirke: “Da ne zaboravimo te bisere prirode i upoznamo blago našeg ekosustava. Jer ljudi to prečesto ignoriraju, ili poznaju samo površno.”