Kulturni krajolik gornjeg Balatona

 

Na sjevernoj obali Balatonskog jezera nalaze se područja koja potpadaju pod posebnu državnu skrb kao zaštićena dobra prirodne i kulturne baštine. Unutar njih se ponegdje nalaze i povijesni spomenici arhitekture i hortikulture, a oni pak potpadaju pod dodatni režim zaštite nadležnih institucija.

Takav je, primjerice, dvorac Festetics u Keszthelyju s okolnim parkom i kompleksom farme Georgikon, ili kneževska palača Eszterházy u Balatonfüredu. Oko njih bi se uskoro trebale izgraditi tematske šetnice, gdje bi posjetitelji mogli dobiti informacije o znamenitostima koje povezuju, stručne vodiče i preged pratećih turističkih sadržaja. To svakako podrazumijeva i znatne investicije lokalnih uprava. Primjerice, gradski čelnici Balatonfüreda uspjeli su za tu namjenu izdvojiti 770 milijuna forinti. A već su godinama čekali mogućnost da zgrada iz doba mađarskog preporoda povrati svoj nekadašnji sjaj.

Projekt obuhvaća osam takvih povezanih područja u središnjem dijelu Mađarske, koja ciljaju na zajedničko mjesto u popisu UNESCO-ove svjetske baštine pod zajedničkim nazivom “Kulturni krajolik gornjeg Balatona”.