Austrijski muzej budućnosti

 

Muzej Liaunig jedinstven je graditeljski pothvat ekipe venecijanskih arhitekata što ih je angažirao privatni poduzetnik i kolekcionar umjetnosti Herbert Liaunig. Sama zgrada, smještena u bližoj okolici grada Neuhaus/Suha u južnoj Koruškoj, zaslužila je već nacionalnu nagradu za arhitekturu Austrijskih muzeja.

To je upravo idealan okvir za golemu i intrigantnu zbirku odabranih umjetnina, koja čini najveći privatni muzej u Austriji. Glavna ovogodišnja izložba, otvorena u travnju 2019. i dostupna posjetiteljima do kraja listopada u tome neobičnom zdanju, ima također neobično ime: “Der Zukunft herzlichst gewidmet” (Od srca posvećeno budućnosti). Riječ je o komparativnom pristupu koji stavlja u izravan odnos prošlost i sadašnjost, kako bi se iz postava mogla izravno nazrijeti budućnost. Posebno su zanimljivi tematski ili izvedbeni “blizanci” – radovi različitih autora, stavljeni jedni uz druge, koji tako čine neočekivane i često fascinantne kombinacije.

Onima koji bi se doista odlučili zaputiti na umjetnički izlet u Austriju, valja znati da treba izbjegavati ponedjeljak i utorak, jer je tad muzej zatvoren. Od utorka do nedjelje radno vrijeme mu je od 10 do 18 sati, a osobito rado prima djecu stariju od 12 godina, čijoj je izobrazbi iz domene moderne umjetnosti primjeren park skulptura uz muzej.