Izum za pčelare

 

Cebelarstvo4

 

Marljivost pčela nikako se ne može negirati. Iako ih ove godine ima manje nego prošlih godina, ipak je za pčelara važno da zna koliko će mu meda prikupiti. I tako pčelari već neko vrijeme prinos mjere posebnom vagom, a jedan je Slovenac osmislio način kako u svakom trenutku može saznati što je moguće više o tome što se događa u njegovim košnicama.

DANILO BEDEK, pčelar-inovator iz mjesta Moščanci u Prekmurju govori o svojem izumu: “U suštini je to GSM antena, a onda je kroz dno kontejnera spušten senzor za temperaturu i vlagu, zatim je tu kontakt sa solarnom ćelijom i zatim još imamo senzor s potpornjem, koji mjeri težinu košnice iznad nje.”

S pomoću elektronike tako u svakom trenutku može promatrati što se događa u košnici. I više od toga. Sve te podatke može vidjeti i preko mobilnog telefona. Za pčelare, koji svoje košnice voze i tristo kilometara daleko, takva brza informacija itekako je dobrodošla – da se doista znaš orijentirati ili maknuti pčele, ili ih nahraniti, ili bilo što poduzeti na vrijeme.

Provjerili smo kako to djeluje u praksi – Danilo je naprosto od kuće »nazvao« u svoj pčelinjak i evo trenutnog izvješća: “Trenutačno stanje je plus 0,8 kg, temperatura je 22 stupnjeva.”

… I dobio je još hrpu podataka zbog kojih može biti puno bezbrižniji nego što bi to bio inače.