Europska sela roda

 

Rode2

Bijele se rode smatraju simbolom sreće i plodnosti. No danas su snažno ugrožena životinjska vrsta. To dvama selima roda unutar regije Alpe Dunav Jadran daje posebnu vrijednost.

Hrvatsko selo Čigoć godine 1994. Europska zaklade Euronatur proglasila je prvim Europskim selom roda. Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta gotovo na svakoj kući ili štali gnijezda svijaju bijele rode, te je njih više nego ljudi. Naime, u 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda, a u sedamdesetak kuća tek oko 120 mještana, što rječito govori o skladnu odnosu čovjeka i prirode na ovim prostorima.

Selo najčešće posjećuju organizirane skupine učenika koji se u Edukativnom centru Parka prirode upoznaju s prirodnim i kulturnim vrijednostima Lonjskoga polja. Tu je također stalna etnoizložba alata i predmeta vezanih uz seosko domaćinstvo u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Na obiteljskom imanju koje se bavi seoskim turizmom mogu se kušati tradicionalna jela i pića, a nakon toga proći pješačkim stazama u neposrednoj okolici sela.

Svake godine, posljednje subote mjeseca lipnja, u Čigoću se održava velika proslava Dana roda, bogata kulturnim, zabavnim, sportskim i gastronomskim sadržajima.
Selo je dobitnik značajne nagrade: godine 2003. Europska asocijacija za cvijeće i okoliš, sa sjedištem u Bruxellesu, u konkurenciji oko 5.700 europskih sela, dodijelila je Čigoću brončanu plaketu “Entente Florale” za izniman ugođaj i okoliš.

U Sloveniji se, pak, svake godine od proljeća do kraja ljeta gnijezdi oko 200 parova ovih bijelih ljepotica. Najviše ih je – čak trećina – u Prekmurju na sjeveroistoku države, gdje je još očuvan tradicionalni kulturni krajolik, što je preduvijet za njihovo preživljavanje. 

ALOJZ JEREBIC iz Velike Polane se sjeća: “Roditelji te djedovi i bake govorili su kako su rode i lastavice poput svetih ili božjih ptica, koje ne smiješ napadati odnosno tjerati, nego moraš suosjećati s njima.”

Veliku i Malu Polanu 1999. godine proglasili su europskim selom roda. Europski projekt zaštite tih ptica i njihovog životnog prostora udružuje 10 mjesta i jednako toliko država – od Španjolske do Bugarske i Poljske. 

Gradonačelnik općine Velika Polana DAMIJAN JAKLIN kaže: “Za život roda vrlo je bitna sigurnost u gnijezdu i oko njega. To kod nas, gdje rode žive na električnim stupovima znači da su vodiči izolirani odnosno zaštićeni, što sprečava neposredan strujni udar, a jednako tako na područjima na koja rode odlaze po hranu nema dalekovoda koji bi im mogli ugrožavati život.”

Lonjsko polje i Prekmurje primjeri su područja suživota ljudi i roda, gdje oni međusobno dijele vrtove i žive kao dobri susjedi.