Caravaggio, hrvatska senzacija

 

Caravaggio1

Do  kraja kolovoza 2013. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt moći će se vidjeti remek-djelo najvećega majstora baroknog slikarstva Caravaggia Večera u Emausu. Slika je stigla u Zagreb kao dar Italije Hrvatskoj za ulazak u europsku obitelj. Čuva se uz nezapamćene mjere sigurnosti i izložena je u posebnim mikroklimatskim uvjetima.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt MIROSLAV GAŠPAROVIĆ pojašnjava zašto: “Jedna je to od onih umjetnina koja će se u svakoj knjizi povijesti umjetnosti, pa čak i vrlo površnoj, zasigurno naći uz bok Mona Lisi koja je već dio pop kulture.”

Najveći slikar talijanskog baroka, ali i ne samo talijanskoga, Večeru u Emausu naslikao je 1606. godine, u trenutku dok je bježao iz Rima zbog ubojstva. Slika je nadahnuta prizorom iz Evanđelja u kojem uskrsli Krist susreće dvojicu učenika na putu u Emaus.

Veleposlanica Republike Italije u RH EMANUELA D’ ALESSANDRO govori o biti te geste: “Željeli smo pokazati svoje prijateljstvo i dobrosusjedstvo. U zemlju koja ima tako veliku kulturnu tradiciju donijeti jednako tako veliko djelo – i odlučili smo se da to budu milanska Pinacotheca di Brerra i  Caravaggio.”

“S Caravaggiom u Europu” naziv je izložbe kojom Hrvatska želi početi novu etapu svoje povijesti. Iako je svaki sljedeći korak neizvjestan, ovaj prvi je senzacionalan.