Direktor Notranjskog regionalnog parka u Cerknici VALENTIN SCHEIN velik dio svog vremena proboravi uz jezero s fotoaparatom. Ne obazire se na godišnje doba: “Nakupilo se već oko 20 do 30 tisuća dobrih fotografija, što znači da je napravljeno oko 200.000 snimki, i mislim da u ovom trenutku imamo jednu od najbogatijih fotobaza u Sloveniji – kako žive, tako i mrtve prirode.

ALPE 1.29

Na Cerkniškom se jezeru gnijezdi 110 vrsta ptica. Među njima su najvažnije riđogrli gnjurac, koji se gnijezdi samo tu; bukavac nebogled, patka pupčanica, čiji je dom u svim vodotocima Cerkniškog jezera; patka žličarka, jedna od rijetkih patki na Cerkniškom jezeru, i još rjeđa njorka.

U močvarnim travnjacima živi vrlo rijedak kosac i svake godine ih izbrojimo oko 70 koji se gnijezde na Cerkniškom jezeru. Jednako tako ne smijemo zaboraviti vodomara. 

Naravno,  ne bavimo se samo pticama nego i drugim životinjama. Imamo također  velik popis vrsta dnevnih leptira, tako da se oko Cerkniškog jezera pojavljuje oko 120 vrsta leptira te oko 250 do 270 vrsta ptica. Jednako tako Cerkniško jezero je najbogatije vodozemcima, žabama i vodenjacima.”

BOJAN KLANČAR, slikar iz Topola, upravo to voli: “Ondje uz samo jezero beskonačno je mnogo zvukova ptica i raznih životinja, što ih uglavnom ne vidim, pa onda zamišljam – bogzna kakve su, odem kući, pa malo maštam. Onda uzmem staklo, pa prema nekim svojim predodžbama, onako kako sam ih sâm zamislio, stvaram te staklene ptice.

čamac

Po prirodi nisam od onih što sjede kod kuće, dosta hodam po svijetu, no kada sam drugdje – istinski se sjećam ovog krajolika, uglavnom jezera, i onda kada dođem kući, s velikim veseljem otrčim pogledati kakvo je stanje, je li voda visoka, niska… i zato je i na mojim slikama i na grafikama ovo jezero uvijek prisutno.”   

Ako se bilo gdje uz jezero okrenemo prema sjeverozapadu, nemoguće je da ne vidimo grad Cerknicu, koji je danas općinsko središte ovog dijela Notranjske.

Tik iznad nje uspinje se planina Slivnica, omiljeno odredište izletnika. Ne samo zbog sporta i rekreacije nego i zbog iznimno lijepog pogleda s planine.      

No na Slivnici prijeti i velika opasnost. Još od pamtivijeka ljudi su vjerovali da po planini šeću vještice. Upravo ispod vrha nalazi se špilja iz koje prema starom narodnom vjerovanju dolaze tuča, oluje i gromovi – sve djelo vještica koje žive u njoj.

ALPE 1.27

No sve to ovdašnjim stanovnicima baš nimalo ne smeta, tvrdi MARIJANA BRECELJ: “Već neko vrijeme živim ovdje. A živim u rodnoj kući svoje majke u selu Grahovu pokraj  Cerkniškog jezera. Da, volim biti ovdje, iako nikada nisam zamišljala da ću – kao osoba koja se rodila i koja je odrasla u gradu – uopće ikada živjeti na ovom području.                             

Ovdje među žabama i patkama, među ljudima koji su me naučili stvari o kojima nekada nisam ni sanjala. Na primjer, da ću pomagati na kolinju, da ću topiti mast i raditi čvarke, da ću iskopavati krumpir, da ću sjediti ispred susjedine kuće i jesti žgance od krumpira s mlijekom začinjene čvarcima, da, to doista nisam ni sanjala i zbog toga mi je tu lijepo.”