Stein, terarij na otvorenom

U Steinu kod Nürnberga već punih 90 godina postoji terarij pod vedrim nebom. Tu generacije stanovnika pokrajine Frankonije izbliza motre žabe, zmije i guštere.

 

Izlet u ovaj mali zeleni raj nezaboravno je iskustvo – ali i rijetko, jer prima posjetitelje samo tijekom nekoliko ljetnih mjeseci u godini: od 5. lipnja do 30. rujna. No životinje valja hraniti i paziti u sva godišnja doba kako bi ostale u formi, a njihove nastambe održavati ugodnim i prikladnim mjestima za život upravo tih vrsta. U otvorenom akvariju i terariju Stein uglavnom ćete pronaći domaće i bliske im europske ribe, vodozemce i gmazove.

Pri planiranju svih njegovih objekata, stvaranju ribnjaka i odabiru biljaka za sadnju, posebnu su pozornost posvetili činjenici da to područje u cjelini predstavlja prirodni dio krajolika ovoga dijela Njemačke. Vanjski terariji osmišljeni su tako da uzimaju u obzir potrebe životinja za suncem i hladom. 

Gušterice željne topline pronaći ćete na najsunčanijim mjestima, dok će se daždevnjaci, koji vole vlagu, češće naći u hladu. Ako imate sreće doći u pravo vrijeme, možete vidjeti također kako i čime ih hrane timaritelji.

U dvjema sobama akvarija trajno su nastanjene ribe i manji vodeni organizmi. Tu su u jednoj fazi života i punoglavci, koji dolaze i odlaze sukladno sezoni i vlastitom stupnju rasta. Pored njih je i tzv. soba za mikroskop – on nudi, između ostalog, uvid u svijet insekata, iako se pod njegovom lećom, zbog kratkog života odraslih jedinki, ne mogu vidjeti žive životinje, već samo uginuli primjerci.

Općem ugođaju pridonosi i odgovarajući biljni svijet. Uz pojedinosti o životinjama, u Steinu možete saznati dosta o franačkim samoniklim šumskim, poljskim, močvarnim ili vodenim biljkama. Na nekoliko su mjesta posebno uređene gredice u kojima su pored biljaka naljepnice s podacima o njihovim osobinama i uvjetima za rast.

Prošlog je ljeta terarij bio zatvoren zbog korone, ali sad je u punom pogonu, s tim da se posjetitelji moraju držati propisanih sigurnosnih mjera. Ulaz je besplatan, ali su poželjne dobrovoljne donacije. To je posve lako, jer je na ulazu golema glinena žaba, u čija usta samo treba ubaciti novca koliko tko može i želi.