Neretvanski Maraton lađa

U dolini Neretve glavni je događaj u godini početkom kolovoza: Maraton lađa. Plitka drvena plovila oduvijek su ondje sredstvo komunikacije u svakom smislu riječi. Vozi ih svatko, ali utrkuju se samo posebne “gusarske” duše.

 

Regija oko rijeke Neretve, neposredno prije njezina ulijevanja u Jadransko more, poznata je kao domovina specifičnog malog, prilično plitkog drvenog čamca, nazvanog „trupica“. Duboko utisnut u svijest lokalnog stanovništva kao prijevozno sredstvo, način komunikacije među selima, te uvjet trgovine s ostatkom svijeta, danas je u središtu spektakularnog ljetnog događaja: Maratona neretvanskih čamaca.

On se redovito održava prvog ili drugog vikenda u kolovozu od 1998. Tako je bilo i lani, unatoč pandemiji koronavirusa, a planira se i ove godine. Glavna je utrka na relaciji Metković-Opuzen-Ploče 14. kolovoza, a prethode joj uvodne utrke za izbor startnih pozicija 11. kolovoza i ženska utrka na 10 km od Metkovića do Opuzena 12. kolovoza. Nije rijetkost da se u natjecanju pojave tri generacije trkaćih obitelji, koje praktički žive za taj godišnji trenutak slave, kada se od mirnih seljaka pretvaraju u gusarske posade, kako sebe nazivaju.

No nije to tek igra riječi. Neretvanski se gusari spominju u srednjovjekovnim spisima mletačkih kroničara kao pljačkaši i lupeži, no prema drugim izvorima to nije baš pravedno, jer su njihove akcije, poznate već od godine 642., bile usmjerene na obranu domaćih kneževina od raznih osvajača, prvenstveno Mlečana. Ime su dobili po Neretvanskoj kneževini, koja se prostirala između rijeka Cetine i Neretve, a potom širila dalje na otoke Brač, Hvar, Korčulu i Mljet i obližnju Zagoru.

Oživiti uspomenu na njihove podvige dosjetio se opuzenski likovni pedagog, snimatelj i organizator različitih kulturnih događaja Miljenko Milojko Glasović prije skoro četvrt stoljeća. Naravno, kao i svaki entuzijast, morao je dosta nagovarati ljude da izvuku stare trupice iz mulja ili obnove one što još od pokojnih djedova čame u nekom riječnom rukavcu.

Prvi je Maraton održan 13. rujna 1998. s dvjesto veslača u 18 lađa. A danas se broji već gotovo pet tisuća ljudi koji su ga odvozili. Nakon nekoliko godina premjestili su događaj na početak kolovoza i odlučili da za njega grade sve iste lađe, kako bi svi natjecatelji imali jednake uvjete plovidbe tijekom utrke.