Mađarske prirodne ljepote na fotografijama

 

Romantični dvorac na sjevernoj strani Staroga jezera, simbol je Tate i najvažniji spomenik u tome gradu. Izvorno projektirana kao plemićka kuća za odmor još u srednjovjekovno doba legendarnog kralja Matijaša, zgrada je obnovljena potkraj 19. stoljeća s elementima gotičkog, renesansnog, baroknog i romantičnog stila. Jedini je to dvorac u Mađarskoj okružen jarkom kao izvornim sustavom zaštite.

U dvorcu je od 1954. godine smješten Dominikanski muzej Kuny Domokos, čiji je stalni postav prilagođen lokalnim povijesnim razdobljima i temama, a povremene se izložbe mijenjaju. Tako je na Svjetski dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja od 1977., na inicijativu Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM), otvorena izložba nazvana prema imenu pokreta za zaštitu prirode “Čarobna Mađarska“.

Riječ je o fotografijama mađarskih prirodnih ljepota, koje predstavljaju rezultate cjelogodišnjeg projekta. Fotografi su se mogli prijaviti na natječaj objavljen početkom prošle godine. Njihov je zadatak bio doći do svih deset nacionalnih parkova u zemlji unutar jedne kalendarske godine i stvoriti slike koje se mogu vrednovati s prirodoslovnog gledišta, pružajući poseban estetski doživljaj. Odabrana su djela 51 autora, a mogu se vidjeti do kraja srpnja.