Borut Krajnc, veliko ime slovenske fotografije

Jedni umjetnici vole mir, a drugi akciju. Takav je slovenski fotograf Borut Krajnc. Okom kamere on posredno komentira društvenu zbilju i politiku.

 

Kad se spomene Borut Krajnc, mnogi će upućeni reći da on radi najzanimljivije angažirane fotografije u Sloveniji. Rođen 1964., fotografijom se bavi više od trideset godina. U prošlosti je radio za različite tiskovine, a od 1991. godine svoje reportaže i fotografije objavljuje ponajviše u političkom i kulturnom tjedniku “Mladina”. Pobjednik slovenskoga Press Photo festivala 2009., autor je brojnih samostalnih izložbi, a sudjelovao je i na uglednim grupnim izložbama u domovini i u svijetu. Od njegovih samostalnih projekata najčešće izdvajaju fotografije iz knjige “Route66”, dok se od koautorskih djela ističe monografija “Restart”, nastala u suradnji s kolegama Matejem Leskovšekom i Mirom Majcenom.

Upečatljiv je njegov iznimno aktivan stav prema tzv. vrućim temama, gdje naizgled mekim pristupima, često i na simboličkoj razini, pomoću fotografija rječito komentira društvenu stvarnost i politiku. Vrhunac je njegova umijeća da to čak niti ne čini izravno i agresivno, nego više posredno, s dozom inteligentne ironije, koja nikad ne prelazi granice poštovanja prema ljudima koji mu se nađu pred objektivom.

Oduvijek neovisni umjetnik, stalno je nastanjen u Ljubljani, ali moglo bi se reći da živi po cijelom svijetu. Konceptualnim i dokumentarnim pristupom, on istražuje mikrosvjetove u svojem neposrednom okruženju, ili u bilo kojoj drugoj sredini, koji zajedno čine globalnu sliku suvremenog čovjeka. Nije onda ni čudo da ga smatraju jednim od najboljih slovenskih reportažnih i dokumentarnih fotografa.

Posljednju izložbu “Pritisak”, neposredno prije pandemije koronavirusa, imao je do kraja veljače 2020. u galeriji “Alkatraz” Autonomnog kulturnog centra Metelkova mesto u Ljubljani. A najnovija izložba “Tranzicija” stiže već početkom ožujka 2021. i to u izlogu i ispred ulaza galerije “Vžigalica”. Tako prolaznici mogu 24 sata na dan sigurno pogledati izbor njegovih autorskih fotografija iz postava “Praznine” što je bio izložen 2016.