Fertőszéplak, interaktivna galerija u prirodi

Na mađarsko-austrijskoj granici kod Nežiderskog jezera nalazi se naselje Fertőszéplak. Većina stanovnika radi u susjednim gradovima. A jedan umjetnički par poželio je baš tu ostvariti svoje snove.

 

Keramičar József Papp i njegova supruga, emajlirka Gabriella Cseh, okrenuli su novi list u životu. Napustili su stan s atelijerom u Sopronu i zamijenili ga seoskom kućicom u naselju s manje od tisuću i pol stanovnika, desetak kilometara od granice s Austrijom.

Nakon nešto renoviranja i prilagođavanja, ona se pokazala savršenim mjestom za realizaciju njihovih umjetničkih težnji. Uskoro je to postao centar koji omogućuje i njihovim kolegama da ostvare stvaralačke zamahe kakvi su nemogući u uskim gradskim prostorima.

Nije trebalo dugo da se dom ovoga umjetničkog para pretvori u interaktivnu točku, gdje su rado viđeni i srdačno primljeni svi ljubitelji likovne umjetnosti, odakle god dolazili. A dolaze sa svih strana, jer se dobar glas lako širi. Inače je okolina Fertőszéplaka mirna, zrak čist, a nedavno izgrađena atraktivna biciklistička staza privlači mnoge domaće i strane posjetitelje.

Gradić je to koji odavno obiluje kulturnim sadržajima – 1950. godine dovršen je Dom kulture s kinom, a danas s knjižnicom od gotovo šest tisuća svezaka. Sad su u zgradi također informatička učionica, soba za njemački jezik i pozornica za kazališne predstave i različite druge priredbe. Prva, tada seoska, škola izgrađena je 1854. Od 1964. u svaku je kuću uvedena struja, a 1967. godine dovršena je gradnja prostranih sportskih terena.

Sadašnja lokalna uprava podupire seoski turizam, ističući geografska obilježja i bogatu kulturnu baštinu toga kraja.

Čini se da su dvoje umjetnika upravo idealno odabrali mjesto za Interaktivnu galeriju. József je potomak kiparske obitelji, što je bilo presudno za odabir životnoga poziva i odustajanje od nogometaške karijere. Gabriella je dijete glazbenika, a popriličan dio života provela je radeći kao profesorica matematike i emajlom se bavila u slobodno vrijeme. Sad oboje imaju toliko vremena da mogu potpuno uroniti u svijet svojih umjetnosti.