Dva stoljeća Sebastiana Kneippa

 

Često su ga nazivali „velečasnim travarom” ili „vodenim doktorom”, a neki i pogrdno – nadriliječnikom. Unatoč tomu, njegove su se prirodne metode liječenja probile i potvrdile. Sad već povijesni neuropatski tretman, poznat kao Kneippova kura, dugo je tražio svoje mjesto unutar službene zdravstvene politike, dok se nije potvrdio kao sasvim djelotvoran.

Sebastian Kneipp rođen je 17. svibnja 1821. u bavarskome mjestu Stephansried, u iznimno siromašnoj obitelji s petero djece. Očekivalo se da će naslijediti očev tkalački zanat, no on je od djetinjstva želio postati svećenik i pomagati drugima. S ljekovitim biljkama se susreo zahvaljujući dalekom rođaku, župniku u Grönenbacku, a njihov je blagotvoran učinak iskušao na vlastitoj koži.

Kad je kao gimnazijalac dobio tuberkulozu, izliječio ju je uključivši u terapiju i vodene kupke, kombinirane s kratkim tjelovježbama, prema napucima iz knjige Johanna Siegmunda Hahna, koje je dalje sam razvijao do vlastite metode. Dvjestota obljetnica Kneippova rođenja obilježava se diljem Njemačke, a ponajprije u Bad Wörishofenu, gdje je bilo središte njegova djelovanja.