Bornov tunel u Dovžanovom tjesnacu

 

Klisura Dovžan nalazi se u središnjem dijelu Karavanki, najdužeg slovenskog planinskog lanca. Dio je to bogate geološke baštine, koju otkriva slojevit kameni presjek što ga stvara planinska rijeka Tržiška Bistrica. Tu se nalazi jedinstveno nalazište fosila iz kasnog paleozoika, ostatak tropskoga mora otprije 300 milijuna godina, gdje je živjelo obilje vodenih životinja.

Poseban trag u klancu ostavili su tektonski poremećaji i sile erozije, urezujući visoke stijenske piramide ili izlijevajući goleme blokove kvarcnog konglomerata preko kojega se rijeka pretvara u živahan vodopad. Dolazeći s područja planine Brsnine, ona isprva teče prema zapadu, a zatim brzo skreće na jug upravo kroz Dovžanov tjesnac, toliko uzak da nije ostavio mjesta za cestu. Zato su u prošlom stoljeću tu iskopali tunel kroz koji i danas teče promet.

Slikovit koliko i koristan, tu je već 125 godina, kao spomenik svojemu graditelju baronu Juliju Bornu, nekadašnjem vlasniku toga posjeda, koji je danas javno dobro. Još uvijek jedina veza sa svijetom seljacima iz Jelendola, tunel otvara put u ljetni raj rekreativnim planinarima i slobodnim penjačima.