Škola za slovenske jedriličare

 

Iako danas Slovenija ima samo 46 km morske obale, dosta se Slovenaca zapisalo u povijest pomorstva, bilo s izumima plovila, od kojih neka spadaju u vrh nautičke industrije, bilo s podvizima u jedriličarskom sportu. I gdje su sve bili i gdje se još uvijek kale nositelji svjetskih i olimpijskih medalja? Ekipa Televizije Slovenija posjetila je na treningu najmlađe jedriličare, koji uče vještine jedrenja u najosnovnijoj i najproširenijoj  jedriličarskoj klasi – klasi optimist.

 

Autorica: Tina Uršič

Snimatelj: Andrej Hefferle

 

SOLA JADRANJA10a

 

Ako živiš na obali, ona i more mogu biti tvoje najomiljenije igralište, na koje ideš s prijateljima naklon škole. More je domaće igralište i za Luku, desetogodišnjeg dječaka iz Kopra, koga zanimaju mnoge stvari, a posebno mjesto u njegovim interesima ima jedrenje. Sa svojim prijateljima većinu vikenda proboravi u klubu uz koparsku marinu na rubu gradske jezgre. ˝Počeo sem zato jer je i moj brat jedrio. Kada sam vidio jedrilice, baš me privuklo na more. Kada sam prvi puta pokušao, bio je to veliki užitak˝, kaže LUKA ZABUKOVEC iz koperskog jedriličarskog kluba Jadro.

˝Djeco, pripremite barke, idemo na more˝, čuje se kako ih poziva trener. Tu se mladi već rano nauče sve učiniti sami. Svatko mora dobro voditi brigu o svojoj jedrilici i treba je znati pripremiti prije nego što s njom krene na more. ˝Svrha ovog sporta za djecu jest prije svega da se zabavljaju, da im je lijepo, da proborave slobodno vrijeme na moru, upoznaju mornarske vještine i zavole ovaj sport, koji je vrlo lijep˝, objašnjava trener ANDRAŽ GULIČ.

SOLA JADRANJA13a

Treninge imaju tijekom cijele godine, za njih se s godišnjim dobima mijenja samo debljina njihove odjeće za jedrenje. U vrijeme nastave na vodi su svakog vikenda, bilo na treningu ili regati. A ljeti jedre gotovo svakog dana. Mladi se na moru već rano nauče i preuzimanje odgovornosti. Trener GULIČ nastavlja: ˝Djeca su sama u svojoj barci i u regatama sami donose odluke. Sami moraju odlučiti, koju će stranu odabrati, kako će zategnuti jedro, u kom smjeru će jedriti itd. To je zahtjevan sport.˝

Osim toga, puno su vani i u kontaktu s prirodom. Djevojčica ZALA VIDMAR rado odgovara na pitanje zašto: ˝Sviđa mi se zato, jer je na moru i volim vodu, te se uz to i zabavljam.˝ A njezin kolega MARIO COLARICH dodaje: ˝Kada snažno puše, ima puno adrenalina. Kada ima malo vjetra, ostanemo u klubu i popravljamo jedra ili poliramo barke, da budu što bolje. ˝

Slovenci se po sportskim rezultatima mogu usporediti s puno većim pomorskim narodima. Mnoštvo odličnih rezultata svake godine postižu i naši najmlađi jedriličari u klasi optimist. Jedan od boljih jedriličara svoje generacije počeo je jedriti sa šest godina. Ove godine je već po treći puta uvršen u slovensku mladu reprezentaciju, s kojom će sudjelovati na svjetskom prvenstvu u Tajlandu. ˝Navikneš se. Nema puno za učenje, no moraš imati osjećaj˝, smatra mladi LUKA ZABUKOVEC.

SOLA JADRANJA8a

I upravo u takvoj jedrilici je sa sedam godina svoj sportski put započeo i naš najbolji jedriličar, dobitnik triju olimpijskih medalja. VASILJ ŽBOGAR, član jedriličarskog kluba Burja iz Izole, otkriva: ˝Mnošrtvo uspomena imam, prije svega sa slika. Iz tadašnjeg razdoblja sjećam se da je bilo jako hladno, zimi nismo imali odjeću. Uvijek se sjećam da mi je bilo izuzetno hladno, kao i svima nama, ali to nas je očvrsnulo… Prvi put u životu osjetiš nezavisnost od roditelja i prijatelja. Ovisiš samo o sebi. To je bio najljepši dio i najveći čar, koji me privukao u jedrenje. Poseban je to i vrlo lijep sport. ˝

Slovenci vole more i jederenje. U okviru Jadralne zveze Slovenije djeluje 58 jedriličarskih klubova i društava, iz kojih uvijek dolaze nove generacije mladih jedriličara. A mnogi među njima imajo imaju već i svoje jedriličarske ciljeve.

Zala u budućnosti s prijateljicom planira put oko svijeta. Lukin prvi cilj je pobjeda na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu, a zatim ugodni praznici na malo većoj barci zajedno s najboljim prijateljem.