Nova tehnika rekonstrukcije dojke

 

REKONSTRUKCIJE DOJK6

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća sve žene su nakon uklanjanja dojke imale velike ožiljke. U Sloveniji se od tada usavršava metode rekonstrukcije dojki, a danas se na taj korak odluči 60% bolesnica s rakom dojki.

˝U svijetu, a i u Europi, prosjek je ispod 20 posto, a ponegdje i ispod 5 posto. Zbog različitih razloga, loše suradnje, loših mogućnosti, kod nas to djeluje cjelovito i jedinstveno˝, kaže dr. UROŠ AHČAN, specijalist za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju.

Dr. JAMNEZ ŽGANJER s Onkološkog instituta u Ljubljani upozorava: ˝Izbor pravog pristupa svakoj bolesnici posebno i rafiniran pristup bolesnici od ključnog su značaja za dobar rezultat.˝

Najnovija metoda zapisala se u ovu uglednu kiruršku knjigu. Liječnici pomoću 3D kamere najprije snime zdravu dojku i snimku prezrcale. Na temelju toda naprave plastični kalup za dojku koja nedostaje i u tome kalupu tijekom operacije oblikuju novu dojku.

Ljubljanski klinički centar u mikrokirurškoj tehnici, gdje za oblikovanje nove dojke tkivo uzimaju s trbuha bolesnice i među vodećima je u svijetu- u zadnjih pet godina uspješnost tih operacija bila je 99,6 %.

Za rad slovenskih kirurga interesiraju se i bolnice iz drugih država, dok kod kuće imaju dosta prdpreka, svjedoči dr. UROŠ AHČAN: ˝Mi imamo znanje, imamo i mogućnosti da pomognemo, ali nema sluha ni podrške, da se umjesto, primjerice, lakirnice za automobile uspostavi najsuvremenija bolnica usred Ljubljane i da liječimo pacijente iz cijelog svijeta.˝

Inače, slovenske bolnice imaju dobru financijsku podršku, jer je Slovenija je jedna od rijetkih država, u kojima troškove rekonstrukcije pa i rehabilitacije, u cijelosti pokriva država.