Bežigradska izložba Metke Krašovec

 

METKA KRASOVEC4

Izložba u Bežigradskoj galeriji kratak je sažetak dosadašnjeg rada Metke Krašovec. Vjerojatno najpoznatija i cijenjena suvremena slovenska slikarica smatra se i popularnom. Jer njezin je rad dostupan i nestručnjacima.

Izgleda da se ove umjetnice nisu dotakle sve moguće dosjetke, putovi, smjernice i zablude, što su se dogodile u umjetnosti u 20. stoljeću.

Glavninu njenog slikarstva brzinski možemo označiti kao neoklasično. Na njezinim se platnima karakteristično pojavljuju neki elementi: čempresi, voda, ženske figure različitih dimenzija.

kustos izložbe MILOŠ BAŠLIN POJAŠNJAVA: ˝Prikupljeni su radovi, koji su predstavljeni tako da se na tim platnima i crtežima vide različiti principi konstituiranja krajolika u njegovim dijelovima: od čistih horizonata, beskonačnih nebeskih svodova do potpuno zastrtih vidika.˝

Za likovne svijetove, koji su misaono i vizualno beskonačni, dobila je brojne nagrade, ove godine najvišu slovensku Prešernovu nagradu za životno djelo. Izložba pod naslovom ˝Putovanje – Crteži i slike 1968.–2016.˝ u Bežigradskoj galeriji 2 u Ljubljani otvorena je do 30. lipnja 2017.