Alpski planinar i fotograf

 

Christianu Pfanzeltu je pedeset godina. Rođen je u Garmisch-Partenkirchenu i stasao u zavičajnim brdima. One su mu i odmaralište, i igraonica, i poticaj i radno mjesto. Penjač je od svoje devete godine i pravi je profesionalac. On se i danas mota po liticama, ali uglavnom fotografira.

 

Autorica:   Sabine Schmalhofer

Kamera :   Thomas Katze

 

AlpFptpgraf 5

 

Nekadašnji mu je hobi, fotografija, sada profesija. Uvijek govori da ne bi mogao živjeti bez planina i prirode, jer mi trebaju kao zrak koji diše. Zato se zauzima za zaštitu prirode, jer iz vlastitog iskustva dobro zna koliko masovni turizam i klimatske promjene mogu kobno utjecati na krhke planinske ekosisteme.

Rastao je podno gorja  Wetterstein. Tu se najljepše osjeća i dobro zna gdje su najprivlačniji motivi za snimanje razglednica: u planinama oko Garmisch-Partenkirchena. ˝Dakako, meni su planine radno mjesto, logično, ali su mi i odmaralište. Baci pogled u dolinu i budi malko ponizan: kako smo maleni u odnosu na goleme planine˝, kaže.

No ne radi samo u zavičaju – svoje omiljene motive snima i u Sjedinjenim Američkim Državama, u američkim nacionalnim parkovima. Tjednima putuje, objavljuje slike u časopisima i kalendarima i prikazuje ih na predavanjima.

 

AlpFotograf2

Fotograf je, aktivni planinar i profesionalni penjač. Već je svladao deset od maksimalnih dvanaest stupnjeva težine. To mu pomaže kako bi što autentičnije snimao motive za sportske firme ili za proizvođače opreme. ˝Sve je uvijek živo i ubrzano, pa se mora puno fotografirati, sve u jednome danu.

Obožavam nepatvorene fotografije krajolika. Rano ustanem, posve sam, snimim samo sliku-dvije u pravo vrijeme… Dakako, takve su fotografije vrlo lijepe i dojmljive˝, ističe.

Planine su mu nadahnuće i strast. Više od 20 godina kao fotograf prati promjene u gorskome svijetu. Uznemiravaju ga neka orktića, primjerice u Dolomitima: ˝Ledenjak Marmolata, sjeverna strana… Prije 20-25 godina moglo se skijati na tome ledenjaku, a sad gotovo ništa nije od njega ostalo. ˝

Alpski su ledenjaci izgubili više od polovice površine, uvjerava nas međunarodno povjerenstvo za zaštitu Alpa. Neki bi mogli posve nestati do završetka ovoga stoljeća.

 

AlpFotograf6

 

Planinski su ekosistemi vrlo osjetljivi,  on to najbolje zna. I uvijek voli u svijet poći, ali i kući doći. Nada se da će Alpe još dugo ostati nedirnut doživljaj prirode.

CHRISTIAN PFANZELT misli: ˝Šteta što su Alpe toliko iskomercijalizirali i izbetonirali. Imamo dovoljno žičara i puno staza, imamo izvrsnu mrežu puteva, gdje se ljudi mogu dobro kretati. Ne trebaju ti nikakve atrakcije kako bi se u Alpama lijepo osjećao. ˝

On koji se lijepo osjeća u planinama i u svijetu i u zavičaju između Karwendelai Wettersteina, neumorno ide dalje u vječitoj potrazi za motivima. A uvijek se može otkriti nešto novo…