Krekova kuća – mjesto za odmor planinara

 

Ratitovec je gorje, što se uzdiže iznad mjestašca Železniki s jedne strane i Bohinja s druge strane. S više od  1600 metara nadmorske visine njegovi su vrhovi omiljeni među brojnim izletnicima koji se natječu tko će na najposjećivaniji Gladki vrh doći najviše puta u godini. A Krekova kuća tik pod vrhom jedna je od najomiljenijih postaja u slovenskim brdima i zbog toga jer tamo poslužuju odlične fanjke.

 

Autorica: Alenka Bevčić

Snimatelj: Robert Doplihar

 

ratitovec6a

 

Najgorljiviji izletnici iz doline na Ratitovec se uspinju svakog dana u godini. Još od 1991. godine natječu se u akciji ˝Prijatelj Ratitovca˝.

Računa se samo jedan uspon na dan, bez obzira na to kojom od brojnih staza izletnici dolaze do Krekove kuće, gdje se svaki puta upišu u knjigu.

Prijatelj Ratitovca postane svatko tko u godini dana obavi najmanje 15 uspona.

 

 

 

MATEJ TUŠEK kaže: ˝Odlazim na akciju ˝Prijatelj Ratitovca˝ još od početka. Najviše sam bio 190 puta, a inače u prosjeku negdje oko trideset puta na godinu u posljednje vrijeme; prije sam bio i više puta.˝

Među brojnim vrhovima gorja Ratitovca najviši je 1678 metara visoki Altemaver, a najposjećivaniji je dobrih 10 metara niži Gladki vrh.

Krekova kuća, nazvana po piscu i publicisti Janezu Evangelistu Kreku, nalazi se na sedlu između  oba vrha i na godinu je posjeti čak četrdeset i osam tisuća izletnika.

 

ratitovec9a

 

Predsjednik Planinarskog društva ˝Železniki˝ALOJZ LOTRIČ govori: ˝Kuća je u ljetnoj sezoni otvorena svaki dan, tu je uvijek dvoje domaćina, a subotom i nedjeljom dolazi još četrdeset ljudi organiziranih u ekipe kao ispomoć, koji kuću u zimsko doba održavaju i za vrijeme vikenda i također u ljetno doba pomažu domaćinima. ˝

Izletnici koji odlaze na duže ture na vrhove Julijskih Alpa mogu i prespavati u kući. Za posluživanje i odličnu domaću hranu već se devetnaest godina brine domaćica Anica Lotrič.

 

 

 

Krajem tjedna s pripremom hrane za izletnike započinje se  već u četiri sata ujutro.

Uz pomoć članova Planinarskog društva ˝Železniki˝ pripremaju se prije svega razne guste juhe i domaći kolači – od savijače s estragonom do fanjaka. Kuća na Ratitovcu među izletnicima je najpoznatija po fanjcima, što u drugim slovenskim kućama nisu u ponudi.

ANICA LOTRIČ, domaćica u  Krekovoj kući na Ratitovcu, kaže: ˝Najprije smo ih radili samo subotom i nedjeljom, a sada ih radimo svaki dan, čak i zimi. ˝

 

ratitovec8a

 

Široki travnati proplanci ljeti, kada u dolini stišće žega, a gore je ugodno svježe, izgledaju poput tepiha od planinskog cvijeća.

Sredinom srpnja procvatu murke i brojne druge cvjetnice, stoga je planinska ispaša puno bolja nego u dolini.