Muzej Apoksiomena na otoku Lošinju

 

APOKSIOMEN S MUSEUM2A

 

Prije sedamnaest godina iz lošinjskog podmorja izvađen je Apoksiomen, antički kip mladog atlete. ZRINKA ETTINGER STARČIĆ, arheologinja, kaže: ˝Apoksiomen je jedan jedini i najbolji brončani kip sačuvan na Mediteranu.˝

I sada je, napokon, dobio stalni dom, svoj Muzej na otoku Lošinju. Muzej Apoksiomena nova je hrvatska kulturna atrakcija koja već na prvi pogled oduzima dah. Arhitekt IDIS TURATO pojašnjava: ˝Prva soba u koju će većina ljudi ovdje ući ljeti  je kao da ste ušli u duboko more.˝ Hladna i mračna, upoznaje publiku s mitom o Apoksiomenu i njegovom putu od podmorja do muzeja.

 

Zanimljiva je takozvana šarena soba, obložena unikatnim tepisima s uzorcima podvodne flore. Soba je ujedno i kino na čijem se video zidu prikazuje  dokumentarac o Apoksiomenu.

Arheologinja ZRINKA ETTINGER STARČIĆ ističe: ˝Postoji poseban režim posjete  muzeju. Posjetitelji se grupiraju u grupe od deset do petnaest ljudi, obzirom da muzej ima posebno mikroklimatske uvjete da bi se Apoksiomen sačuvao.˝ Prolazeći kroz multimedijalnu sobu oblijepljenu  gomilom novinskih članaka na temu Apoksiomena, napetost sve više raste. Nakon što obiđu tri tematske sobe, posjetitelji će na trećem katu konačno ugledati Apoksiomena, smještenog u bijeloj sobi kao da lebdi.

Tu očekuje goste. Bez fotoaparata i mobitela. U potpunoj bjelini i tišini posjetitelji imaju pravo tek pet do sedam minuta biti u njegovom društvu. Za meditaciju ostaje posljednja soba, zovu je kaleidoskop, s veličanstvenim pogledom na lošinjsku uvalu.