Lindberg, memorijalna seoska kuća

 

Statične zbirke predmeta, zatvorenih u vitrine ili poredanih na police iza užeta koje priječi pristup i pogled izbliza, već davno su prestale zanimati posjetitelje muzeja. Dakako, tomu su pridonijeli i sami kustosi, koji traže sve atraktivnije načine kako bi predstavili vrijedne eksponate, a da pritom muzejski postavi ne izgube svoju konzervatorsku i edukativnu vrijednost.

Takvim su se načelom vodili i stručnjaci iz Lindberga pri obnovi stare Seoske kuće. Sad ona funkcionira tako da pridošlici ostavlja dojam kao da je putnik kroz vrijeme, pristigao u goste na bavarsko imanje iz nekog prošlog doba. Takav moderan koncept isključuje izloške koji ničemu ne služe. Tko želi, može se uključiti u zamišljeni posao oko stoke, kuhinje, poljodjelskih alata i ostalih elemenata seoskoga života kroz stoljeća.

A da bi to bilo moguće, svi su stanovnici okolnih farmi i šire okolice pozvani da pretraže podrume i tavane, ili se odluče nešto iz uporabnog obiteljskog naslijeđa predati u javnu zbirku, te pridonijeti raznolikosti toga zajedničkog etnografskog spomenika.