Franckovih 130 godina u Hrvatskoj

Nekad na dalekoj periferiji, danas gotovo u središtu Zagreba, tvornica je kave Franck. To je ime u svijesti Hrvata dio nacionalnog, ali i šireg, srednjoeuropskog, identiteta.

 

S Franckovom kavom se budimo, uz se nju družimo, s napicima od cikorije i ječma tonemo u san… Tako bi mogla početi neka nova reklama za dobro poznato ime Franck.

Zagrebačka priča počinje dolaskom njemačke multinacionalne tvrtke “Heinrich Franck Söhne” 1892. No tvornica postojana imena i nepomućene kvalitete više je od uspješne poduzetničke priče. Grad se širio, ona je ostala. Nekada na dalekoj periferiji, danas gotovo u centru.

Punim imenom “Tvornica kave i kavovina Franck” uskoro će  obilježiti okrugle brojke: 130 godina postojanja, 50 godina Jubilarne kave, 40 godina Vakuum mljevene kave, 30 godina Vakuum espresso kave. Tako se ovaj jedinstveni industrijski spomenik urbane arhitekture sprema uskoro proslaviti okruglu obljetnicu: 130 godina postojanja.

Zapravo, pravi početak duge i bogate povijesti seže u godinu 1827., kad je mladi i ambiciozni njemački poduzetnik Johann H. Franck prvi put uspio ljekovitu biljku cikoriju preraditi u kavovinu. Išao je tragom Sebastiana Kneippa, bavarskoga svećenika, koji je studirao u Münchenu, a danas mu je u mjestu Bad – Wörishofen posvećen cijeli muzej.

Od prvog dana posao je išao dobro, a kupaca je bilo sve više. Mala njemačka tvornica nezadrživo se širila Europom: Austrija, Italija, Češka, Mađarska, Rumunjska. Tri godine nakon zagrebačke tvornice niknula je i prva američka. A od 1900. počeo je u okolici Bjelovara sustavan uzgoj domaće cikorije za nadomjeske kavi, primjerene svima koji iz bilo kojeg razloga ne žele unositi kofein u organizam. Tako je ostalo do danas.