Róbert Maróti, prvak Rubikove kocke

Tko ne zna za Rubikovu kocku? Ali koliko vrsta ima i kako ih brzo složiti? Róbert Maróti, mađarski šampion, zna odgovore na sva ta pitanja. Dugo je vježbao na svim dostupnim modelima te mozgalice i postigao vrhunske rezultate. 

 

Ideja čarobe kocke sinula je u glavi njezina graditelja negdje sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Arhitekt Ernő Rubik je, prema vlastitom kazivanju, tada razmišljao kako stvoriti pogodan predmet za predočavanje kretanja u prostoru. A na kraju je izumio čarobnu kocku za oštre mozgove i vješte ruke. I pogodio da to može biti  dobra igra, koja se vjerojatno se može i lijepo unovčiti. Rezultat je nadmašio sva očekivanja. Proizvod je patentiran 1977. godine, a 1980. već je svaki deseti čovjek u Mađarskoj imao Rubikovu kocku.

Čarobna kocka, eto, već više od 40 godina ne silazi s vrha ljestvice najpopularnijih igara na svijetu. Róbert Maróti iz Üllésa osobito često je okreće. Dvadesetogodišnji je mladić jedan od najbržih okretača kocke u zemlji.

Ali on nije od onih koji bi mistificirali svoje dostignuće. Ne taji zakulisne tajne uspješnog slaganja kocke i detaljno objašnjava svoju metodu. Pored toga, posebno je ponosan na svoju golemu zbirku Rubikovih kocki. Vlasnik je goleme zbirke raznovrsnih komada. I, pogađate – svaku složi u tren oka!