Ogledni grad Velenje

 

Danas kao da svi teže tomu da u svaku aktivnost uvedu i prefiks “inter”. A kuća namijenjena učenju na temelju najmodernijih tehnoloških dosega, od početka je planirana upravo za takav vid dvosmjerne ili višesmjerne komunikacije. Naziv “Vzorčno mesto” (Ogledni grad) smišljen je tako da odmah priziva eksperimentalni duh.

Jer učenici koji onamo dođu lakše usvajaju znanja iz najrazličitijih oblasti sudjelujući izravno u pokusima, koji su dizajnirani kao zabavne igre. Primjerice, kako kaže jedan od osnivača, stručnjak za virtualne komunikacije MIHA COJHTER: ˝Tu se doista nauče programirati. Uvide kako djeluje bljeskalica na smartfonu, kako nastaje zvuk kada te netko nazove, kako djeluje touch screen, kada ga dotaknu…˝

Njegov kolega, autor vizualizacije ERIK KAPFER, želi podcrtati: ˝Ako na pravi način vodiš djecu i mlade kroz svijet znanja, istraživanja, oni to naprosto gutaju.˝ No, ovaj grad veselja u znanosti nije namijenjen samo djeci, već ljubiteljima stjecanja novih znanja svih uzrasta. I prvi je takav u Europi.