Muzejska jela u povijesnom loncu

Projekt “Muzej u loncu” plod je dugogodišnjeg rada i istraživanja i mudrog umrežavanja stručnjaka za narodnu baštinu iz relevantnih muzeja Slavonije, Baranje i Srijema. Uspjeh je došao zasluženo!

 

Rezultati opsežnog gastronomskog istraživanja prikupljani su sustavno i strpljivo.

Danas su vidljivi na svim platformama koje zahtijeva moderan način popularne prezentacije zapravo znanstvenog djela: mrežne stranice, izložbe, događaji prigodom kojih publika može i u stvarnosti kušati muzejske recepte i, napokon, knjiga.

Priča je to o starim i gotovo zaboravljenim jelima sjeveroistočnog dijela Hrvatske, koja se stalno nastavlja i obogaćuje, jer se strateški oslanja na bogatu tradiciju.

Priča je to i o ljudima koji brižno čuvaju rukom pisane bilježnice recepata svojih majki, baka, prabaka… A u sjećanju čuvaju i vještine djedova koji su znali kako treba postaviti peku, prirediti ražanj, odabrati drvo za vatru na kojoj će se kuhati recimo gulaš u kotliću i odrediti koliko je točno vremena potrebno da se dobije pravi okus nekog jela.

 

Gradski muzej u Požegi uspio je i zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske jedno od najtipičnijih povijesnih glavnih jela: vinogradarski ćevap. U trenutku objave ove reportaže, upravo se priprema predstavljanje monografije projekta “Muzej u loncu”, najavljeno za 10. travnja 2018. u zagrebačkom muzeju Mimara.