Elektrokemoterapija protiv raka

Ugroženost od različitih oblika raka u najvećem dijelu svijeta se razmjerno povećava i najveća je u kasnijim godinama. Znanstvenici neprekidno rade na novim metodama liječenja.

 

Od raka se u 2017. godini razboljelo približno 15 tisuća stanovnika Slovenije. Od toga je oko 8.400 muškaraca i 6.600 žena. Budući je slovensko stanovništvo prema statistikama sve starije, već i samo zbog toga se može očekivati da će se broj novih slučajeva raka i dalje povećavati.

Dakle, s dobrim se razlogom slovenski istraživači intenzivno posvećuju tome problemu. Tako je i u ljubljanskom Institutu za onkologiju (Onkološki inštitut), gdje se razvija nova metoda liječenja raka – elektrokemoterapija. Riječ je o jednoj vrsti nadogradnje na poznatu kemoterapiju, koja se primjenjuje već odavno u mnogim bolnicama širom svijeta.

Za napredovanje medicinskih stručnjaka na tako osjetljivom području zdravstvene prakse, naravno, od iznimnog su značaja praktična iskustva pacijenata u liječenju pojedinim terapijama. Elektrokemoterapija, čini se, ima osiguran put za dalji zadovoljavajući razvitak.

No, u nekim je slučajevima iznimno važno i ponašanje svakog pojedinog čovjeka nakon što mu postave tako ozbiljnu dijagnozu. To potvrđuje JOŽE STOPAR, pacijent koji je pristao podijeliti neke pojedinosti svojeg slučaja s novinarima RTV Slovenije.