Baldahinske orgulje za blagdanski ugođaj

Davne 1559. nastalo je najpoznatije povijesno glazbalo u Churburgu, nedaleko od Bozena. To se blago još dobro čuva u obiteljskom dvorcu u Južnom Tirolu.

 

Jedan je to od rijetkih originalnih instrumenata na svijetu koji potječe iz doba renesanse, a na kojem se može i dalje normalno svirati: blagdanske, takozvane baldahinske orgulje u dvorcu Chur kod Schludernsa u južnotirolskoj pokrajini Vinschgau.

Smještene su od prvoga dana svojeg nastanka u tzv. Giaccomovoj sobi. I nikad nisu služile – kao što bismo mogli pomisliti – za vjerska, nego za profana slavlja. Tadašnji vlastelin, koji ih je dao graditi – Jakob grof Trapp VII., bio je i sam glazbenik i pjevač. Poznat kao veliki humanist, za sobom je ostavio i potomke koji su taj krunski dragulj svojeg bogatog nasljeđa dosljedno i dostojno sačuvali.

Orgulje imaju više od 300 svirala. Glavno im je obilježje podjela registara na bas i diskant. S desne su strane registri za gornji dio klavijature, a na lijevoj za donji, objašnjava orguljaš PETER WALDNER, dok zdušno izvodi renesansne plesove, ističući: “Velika je sreća imati orgulje s kraja 16. stoljeća, s takoreći svim izvornim sviralima, pa glazbenici i slušatelji mogu neposredno doživjeti zvukovnost kasne renesanse.”