Augsburški lutkari

Augsburški majstori iluzije s lutkama upravo slave 70 godina rada. A kazalište Puppenkiste proslavilo se čim je otvoreno. Omiljeni likovi pratili su mnoge Nijemce kroz cijelo djetinjstvo, a i danas su dio njihove kulturne povijesti.

 

Bilo to “pravo” kazalište,  ili ono lutkarsko, koje se jednako obraća djecI i odraslima, taj čarobni svijet uvijek nas osvaja.  A još je uzbudljivije zaviriti u paralelni svijet, skriven iza kulisa; skrenuti ispod glamuroznih svjetala pozornice u normalan svakodnevni  život kazališnih radnika.

Upravo to nastoji priuštiti posjetiteljima prigodna izložba posvećena Augsburškim lutkarima u povodu 70 godina njihova rada, nazvana  “Sve je samo kazalište”, postavljena upravo u muzeju legendarne trupe “Augsburger Puppenkiste“. Tu mladi i stari posjetitelji mogu neposredno uroniti u scenske boje, kostime, perike…

Lutke “iz kutije” pokazuju preobrazbu od svakodnevnog života do kazališne igre. Katkada uskoče i posudbe iz srodnih drugih kuća iz Nürnberga, Münchena i samog Augsburga.

Kako je uzbudljiv svijet malenih bića kojima vješti lutkari udahnjuju život!

Bez autora knjige nema priče, bez glavnog junaka nema se na kome zaustaviti središnji reflektor, bez dobrog inspicijenta ne može se dobro uskladiti igra cijele skupine, tako da se na kraju sve spoji u skladnu cjelinu pred očima gledatelja.

Sve je to međuovisno i neraskidivo povezano. “A sve je osmišljeno kako bi i male i velike zainterisiralo za kazalište uopće”, kaže ERIK RASKOPF, predstavnik već trećeg naraštaja lutkara obitelji koja se prije 7 desetljeća upustila u ovu veliku pustolovinu malenih bića.