Tršćanski veslački prvaci zimi

Na svjetskome veslačkom prvenstvu 2017. u Sarasoti (SAD), Italiji je zlatnu medalju donio četverac na pariće.

 

Utrka je bila žestoka. Ali modri su bili najbrži. Prednjačili su odmah nakon prvih metara, stekavši prednost kojom su zasjenili suparnike. Pobjedu su izborili Federico Duchich, Leone Barbaro, Lorenzo Tedesco i Piero Sfiligoi. I donijeli su kući naslov svjetskih prvaka. Trojica od te četvorice podrijetlom su iz regije Furlanija – Julijska krajina. Dvojica su Tršćani, a treći iz Monfalconea.

Matična im je udruga Veslački klub Saturnia u Trstu. Godinama su nerazdvojni na moru, kopnu i bazenu za trening. Uskoro će se dvojica od njih prestati profesionalno natjecati. Počet će nov profesionalni život, ipak ne zaboravljajući svoju strast za veslanjem – i dalje će redovito trenirati na otvorenom u bilo koje doba godine, pa i u sivoj tršćanskoj zimi.

 

Naravno, zasluga za to pripada i njihovom dugogodišnjem treneru. Jer Spartaco Barbo također je i tehnički direktor tršćanske zajednice Under 23 – kategorije namijenjene isključivo mladima na pragu zrelosti, koji su u naponu razvoja unutar izabrane sportske discipline.