Kanin nad Bovcem, obnovljena staza

Kanin nad Bovcem jedino je skijalište u visokim planinama u Sloveniji. Nakon višegodišnjeg prekida, već drugu sezonu opet uspješno radi.

 

U siječnju 2013., zbog snažnog se vjetra dogodila nesreća s gondolom koja skijaše odvodi na više od dvije tisuće metara visine. To je skijalište Kanin gurnulo u stečaj.

U Bovcu su se nekoliko godina trudili i uspjeli obnoviti skijalište, često zahvaljujući iznimnim naporima i ljubavi djelatnika, kojima nije bilo teško na vlastitim leđima prenositi goleme građevinske elemente.

Smješteno na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije, skijalište se može podijeliti u tri cjeline: slovensku, talijansku i tzv. međugraničnu. Izravno je povezano s talijanskim Nevejskim sedlom (Sella Nevea). U podnožju talijanske staze poligon je za početnike, a gornja gondola zapravo označava prelazak državne granice Italije i Slovenije. No, za skijaše tu nema graničnih kontrola.

Naprotiv, kako ističe voditelj skijaške škole Luca Martina: “Sada je čak značajno područje namijenjeno skijanju izvan uređenih staza, što ovamo privlači brojne sportaše iz cijele Europe.”

Staze su vrlo raznolike, u ukupnoj dužini od 30 km, na nadmorskim visinama u rasponu od 1.140 do 2.292 m. Snijega na vrhu u pravilu uvijek ima dosta, što je vrlo važno za uređenje i prohodnost staza, jer je podloga stjenovita.

Može se reći da najviše skijaša dolazi u proljetnim mjesecima, kad se snijeg još čvrsto drži na najvišim terenima. To im omogućava i druge aktivnosti širom Julijskih Alpa i u dolini rijeke Soče. A i onima koji se ne žele odvojiti od skijaških terena, pruža se prekrasan pogled na nacionalni park Tiglav.