Mađarski majstori reciklaže

Što se reciklira, to ne treba ponovno proizvesti – smatra bračni par utemeljitelja jedne male, ali uspješne, tvrtke iz mađarskog Veszpréma.

 

Prije nekoliko godina zamijenili su raspačavanje reklamnih novina poslom koji traži kreativnost, ustrajnost i strpljivost, a kupcima nudi bezbroj proizvoda: primjerice torbu, futrolu za laptop ili mobitel, podložak za čaše, sag ili otirač, naslonjač ili neki drugi dio dizajnerskog pokućstva, pa čak i nakit… I sve to iz recikliranog trapera koji ne šteti okolišu.

K tomu su pozorno odabrali i mjesto za tu djelatnost, tako da odgovara načelima borbe za zdrav život i održivi razvoj cjelokupnog našeg planeta: zgrada u kojoj rade je energetski samoodrživa pasivna kuća.

ILDIKÓ i JÁNOS PLANK, idejni tvorci i vlasnici marke “Old Blue Veszprém”, hrabro kreću ka broju od sto tisuća recikliranih predmeta od jeansa na godinu. Zadovoljni su dosadašnjim rezultatima – jer ne samo da su osigurali radna mjesta za tekstilne radnice u rodnom gradiću, već brojem recikliranih traperica točno mogu mjeriti koliko su litara pitke vode spasili za budućnost majčice Zemlje.