Muzej rakije u Fladungenu

Muzej destilacije u Fladungenu, inače zatvoren za javnost, dostupan je samo po izričitoj najavi. Tako je ušao i kolega iz Bavarske televizije Josef Lindner.

 

Nekoć su mnogi njemački seljaci zimi pekli rakiju iz voćnog tropa ili komina prikupljenog najesen. A kad bi lijepo odležala, mogli su si dopustiti mali predah od posla uz čašicu-dvije. Tome je tradicionalnom njemačkom piću posvećen muzej pod vedrim nebom – Schnapsbrenner Museum.

Domar Michael Weber ujedno je i proizvođač vrhunskog pića s visokom koncentracijom alkohola. No, da bi kvaliteta bila zajamčena, mora nekoliko sati budno paziti na sustav lonaca za destilaciju.

“Kada prejako zakuha, onda se komina diže u cijevi i prelijeva se iz njih. Već sam to doživio i ne želim opet. Pecač rakije mora biti strpljiv i smiren, mora paziti na vatru, mora sve regulirati – vatru, dotok zraka… Nigdje nema oznake tmperature, zato sve moram sam pomno pratiti, moramo peći uz uporabu svih osjetila.”

Danas peče već drugi put. Sadržaj alkohola presudan je za kakvoću, kaže Michael: “Dakako, sad se nadamo da rakija bude što jača. Znate, ovo je sredogorje, imamo nekoliko sunčanih sati manje na dan. Kod nas vam je vrijeme slično kao u porječju Majne. Ali trsimo se…”

Mjerenje prvih kapljica pokazuje 54 stupnja. To će sigurno privući kupce, a svaki zarađeni novčić opet će se dalje ulagati u muzejsku pecaru.