Zvuci čarobne frule u Mariboru

 

carobna piscal1

 

Premijerna izvedba Mozartove opere Čarobna frula bila je krajem 18.stoljeća u Beču. Govori o plemenitom princu Taminu, koji razapet između zlih iskušenja u personifikaciji Kraljice noći i prosvjetljene vladavine Sarastra simbolizira borbu između dobra i zla. Režiser Bruno Berger-Gorski prinčevu odabranicu Paminu predstavio je kao simbol ženske emancipacije, a bonvivana Papagena kao antipoda ljudske plemenitosti.

ANDREJA ZAKONJŠEK KRT, glumica u ulozi Pamine kaže: “Uloga je vrlo zahtjevna, kako pjevački tako i glumački, dosta scena imam na tlu, u drugom činu, a ono što je za mene novo – moram biti slijepa, imam povez na očima.”

MARCOS FINK, glumac koji glumi Sarastra, velikog svećenika pojašnjava:

“Mozart je htio vrlo diferencirano postaviti ta dva lika. Sarastru kao predstavnika svjetlosti i kraljicu noći kao predstavnicu tame i podzemnog svijeta. Njoj je dao kolorature, a Sarastri samo liniju. To znači da su dvije arije spojene u jednu solo pjesmu.”

ROBERT HOULIHAN, dirigent govori o postavljanju opere: “Operu je teško uprizoriti, zahtijeva veliku koncentraciju. Ima i govorne dijelove, pa je još zahtjevnija. Bliže je opereti nego operi.”

U ulozi princa Tamina nastupa Martin Sušnik, Kraljicu noći prikazuje Nina Dominko, a Papagena Jaki Jurgec.

Melodijske linije zajedno sa spletom humora i ozbiljnije tematike oživljavaju u suvremenom prikazu kroz simboličku kostimografiju Alana Hranitelja i pripovjedačku scenografiju Daniela Dvoržaka.