Sergio Gobbo i mornarica – ljubavna luka u Novigradu

 

Sergio Gobbo i more vole se strastveno. Rođen je u slovenskoj Izoli, živi u nedalekom istarskom Grožnjanu. Taj dizajner i fotograf, upravo je u Istarskom Novigradu ostvario dječački san.

 

 Autor: Mario Beganović

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Gobbo3

 

Jutarnje dizanje zastave ritual je koji on ponavlja već godinama. Fotograf i dizajner rođen u Izoli, živi u Grožnjanu. Od 2007. u istarskom Novigradu ostvario je dječački san i otvorio Gallerion, muzej Austro-Ugarske mornarice.

Muzej je posvećen toj, ali i svim ostalim mornaricama koje su plovile Jadranom i Sredozemljem. Tu je na jednome mjestu okupio makete brodova koji su plovili Jadranom i Sredozemljem.

 

Zbirka je i sveobuhvatni prikaz 200-godišnje povijesti pomorstva i ratnih mornarica Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Austrije, Italije… Ljudi, brodovi, pomorske luke, brodogradilišta, pomorske škole… Sjećanja su to koje more ne može isprati.

gobbo00

 

SERGIO GOBBO predstavlja svoje blago: ˝U stalnom postavu predstavljeno je oko 50 većih i više od 300 malih maketa brodova. Ovdje su mirnu luku pronašli ostaci jedne epohe s jedrenjaka,topovnjača,tankera i podmornica koji su rezali valove prije stotinjak godina.˝

U dvorištu muzeja često radi i ono što se inače ne vodi pod opisom poslova vlasnika i  kustosa ove rijetke zbirke, koji smatra: ˝Pomorska povijest ima i svoju manje romantičnu stranu. U novigradskoj crkvi Gospe Karmelske fotografije nijemo svjedoče o tragedijama na moru.˝

Sergio i more neodvojivo su vezani. Prva sjećanja plove tamo sve do sredine 50-ih godina prošloga stoljeća, kad je pratio oca od Izole do Savudrije i najstarijeg jadranskog svjetionika, izgrađenog još 1818. godine.

Gobbo1

 

Poput kamena je i njegova volja da u Puli, u mnogo većem prostoru osnuje  međunarodni muzej posvećen pomorskoj povijesti Jadrana i Sredozemlja.

Duguje to moru i pokojnome ocu. Ali duguje to i samome sebi, onome malome dječaku koji bi, čekajući oca da se vrati s ribarenja, zaspao u kupoli savudrijskog svjetionika, osluškujući šum mora.