Café za popravke u Bavarskoj – ne bacaj, popravi!

 

Sigurno ste to iskusili: električni aparat se pokvari čim mu istekne jamstvo – perilica više ne grije, laptop zastajkuje, dječja željeznica se ne miče… Ne isplati se popravak, kažu nam u prodavaonici, jeftinije vam je kupiti novi uređaj. Sve se više Nijemaca buni protiv toga, pa su organizirali  mrežu Repair-Caféa, gdje ne odustaju dok ne poprave kvar.

 

Autorica:   Astrid Uhr

Kamera:    Michael Barthelmess

 

RepairCafe3

 

Stara bijela tehnika ide u smeće… Bacimo to sve u kontejner! Brzo, čisto, besplatno… Ma koliko da smo skupo platili.

“Stanite… Stoj! Popravak se ipak isplati”, govori svima GERHARD BUSCH iz repair-cafea u Germeringu. Ovdje se jednom u mjesecu susreću serviseri i vlasnici pokvarenih kućnih strojeva. Majstori rade besplatno, alat im je darovan, a prostorije ustupa Slobodna evangelička općina.

ERWIN GREUER donio je zvučnik i kaže: “Pokvario mi se, a bio je jako skup pa sam u ovlaštenom servisu pitao može li se popraviti. ”

Ne, jer su dijelovi prestari. “Doktor” za elektroniku iz Repair-Caféa Germering dat će sve od sebe ne bi li ga popravio. Tako se bori protiv potrošačkoga društva koje sve što se pokvari nepromišljeno i prerano baca. GERHARD BUSCH ovako to objašnjava: “Svi radimo besplatno, dakle ne za novac, nego zato što želimo dokazati da se stvari dadu popraviti i doista ih ne moramo odmah odbaciti. Usput pokušavamo i podučiti ljude kako se to čini. ”

 

Repair2

Osobito se traži “prva pomoć” za računala. Minhenska učenica nije baš vješta s novcem. Stric joj je preporučio da svrati ovamo jer ju je prijenosno računalo podulje gnjavilo. ANNAMARIE KRAUTHAM se žali: “Ružio je grozno… kao usisač, nisam znala bih li ga bacila ili ipak ima nade da se dade popraviti…”

Majstor ALEXANDER BACHMAN je podučava: “U računalu se nakupilo bilo toliko prljavštine da nije bilo dovoljno zračenja, dakle zrak više nije mogao cirkulirati.” Sada je Laptop kao novi – za sitan trošak.

Često je kvar prava sitnica i Annemarie je vesela jer sad to znade: “Učenicima je to silno važno, jer popravak je preskup… Oni su mi sve objasnili kako spriječiti da se to ponovi.”

 

Popravljajmo skupa, ne bacajmo – ta ideja ima sve više pobornika u cijelome svijetu. Prvi je Repair-Café otvoren prije pet godina u Amsterdamu. Danas u mnogim zemljama svijeta ima takvih besplatnih susreta, od Australije do Švedske. U Bavarskoj već radi više od 20 takvih centara s 30 servisera i uvijek su izvrsno posjećeni.

Tko zna sam popraviti svoje stvari, zna ih i cijeniti. Prije su svi krpali gume bicikla, a danas su mnogi potpuno zaboravili kako se to radi.

Repair1To potvrđuje i treći majstor iz Repair-Café Germering, MICHAEL KUHLMANN: “Često su to posve jednostavne stvari… Primjerice, kotač pušta jer se probušila guma zračnica, ili ne radi svjetlo, ili valja samo malčice podesiti kočnice – dakle sve stvari koje nisu tako komplicirane, a ovdje ih je moguće i naučiti! Mnogi su nam rekli: sada znam pokrpati gumu, pa ću drugi put moći i sam ili sama.”

Vratimo se zvučniku: analiza kvara, nabava rezervnih dijelova, ugradnja kondenzatora – sve to trajalo je tri sata. Napokon uređaj naizgled divno funkcionira! No tek ćemo vidjeti je li dobro popravljen. Nažalost, iz njega ne izlazi nikakav zvuk. Nakon svih mogućih pokušaja, Repair-Café priznaje: neke stvari ipak se doista moraju baciti.

GERHARD BUSCH podvlači crtu: “Danas smo imali 35 popravaka, što je višegodišnji prosjek – u prosjeku smo uvijek uspješni u otprilike 70 posto slučajeva. Ali možemo računati da se to isplati. Makar popravimo samo jedan uređaj, isplati se jer se ljudi vesele.

Da, neisplativo je ako se računa samo satnica, ali radost zbog uspješnih popravaka ovim je majstorima iz uvjerenja najveća nagrada.