Bečka vedrina Arika Brauera

 

Arik Brauer4

 

Tko čezne za bojom, preporučamo neka navrati u Leopoldov muzej. Tamo je nedavno postavljena retrospektiva Arika Brauera, posvećena tom slikaru, sanjaru, pjevaču, plesaču, pjesniku i arhitektu. Vječno  mladom 85-godišnjaku ova izložba je vrhunac karijere.

Ova austrijska slikarska ikona nije uvijek bila neosporna. U sivom poraću apstraktno je slikarstvo bilo na vrhuncu. Protiv toga je oštro ustao Brauer – svojim vedrim i šarenim slikama punim fantastičnih i bizarnih motiva.

Arik Brauer kaže: “Od početaka, od svoga djetinjstva… znao sam da hoću i moram slikati figurativno, ništa me drugo nije zanimalo. Znao sam da pušem protiv vjetra.”

Šarenilo njegovih detaljnih slika – često je varav izričaj! Isplati ih se podrobno razgledati i otkriti kako se bezopasan koralj – iznenada pretvara u černobilsku katastrofu!

O tom pričama priča Brauer na svojim slikama: razoreni okoliš, ratovi, lakovjernost u odnosu na tehniku, progon židovskoga naroda – njegove su glavne teme. Slučaj svoje obitelji (nacisti su mu ubili oca), Brauer je prikazao na slici: Moj otac zimi.

Arik Brauer – Gesamt.Kunst.Werk, do 16. veljače, Leopold Museum