Nova dimenzija odbačenih premeta

 

odbačene stvari izložba00

 

Splitski slikar i grafičar Verdran Karadža već godinama istražuje estetske mogućnosti odbačenih predmeta. Postavlja ih u novi kontekst, sastavlja i niže stvarajući likovnu priču. Tridesetak radova u splitskoj Galeriji umjetnina izbor je iz recentnog ciklusa: Što reći o sreći?

MARIJA STIPIŠIĆ VUKOVIĆ, kustosica izložbe kaže:  “U odnosu na njegove dosadašnje radove u ovome mediju on kao da stišava kriterije estetske kako bi se pronašli ključevi značenja svakog oblika koji se nudi pogledu.”

Karadža predmetima ne obnavlja uporabnu funkciju, već im daje novu dimenziju. Nazivima radova podcrtava svoj društveni angažman, upozorava na probleme današnjice, opominje na duhovit i zaigran, njemu svojstven način.

VEDRAN KARADŽA TABULOV, likovni umjetnik pojašnjava: “Tu se radi o nekakvim problemima, našoj svakodnevici koja budimo iskreni nije nimalo lipa … Smatrao sam da mogu tu katarzu jedino na taj način doživit da se s tim problemom pozabavim u mediju kojim se bavim. ”

Rekonstrukcija već oblikovanih predmeta stalna je Karadžina likovna preokupacija. Novom ciklusu dodao je psihološke i socijalne konotacije. Zanimljiv i provokativan, umjetnik priželjkuje društvenu reakciju, jer sve što radovima poručuje puni smisao dobiva tek u dijalogu s posjetiteljima izložbe.

Izložba će biti otvorena do 28. siječnja 2015. godine.

Može se razgledati od utorka do petka od 10 do 18 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati u Galeriji umjetnina u Splitu.